عضو انجمن مفاخر معماري ايران در گفت و گو با ميراث آريا (CHTN) ضمن بيان اين مطلب افزود: متخصصان علم توانبخشي و روانشناسي معلولان را به معلولان جسمي_ حرکتي ، جسمي _ ذهني، افراد مسن، زنان باردار، معلولان اجتماعي (معتادان، زندانيان، بزهکاران و ...) و بيماران خاص تقسيم مي‌کنند.

شهريار يقيني با اشاره به اين که معلولان به دليل نوع معلوليت خويش به فضاهاي خاصي براي بهبود سلامت و يا ارتقا زندگي خويش نياز دارند، اظهار داشت: مراکز درماني، آموزشي، نگهداري و مشابه آن از جمله اين نوع فضاها به شمار مي‌آيند. البته مسئوليت برنامه‌ريزي و احداث اين گونه فضاها بر عهده سازمان‌ها و نهادهاي دولتي و يا خصوصي بوده و معماران نيز مسئوليت طراحي اينگونه فضاها را برعهده دارند.

وي با بيان اين که معماري براي معلولان بيشتر شامل پيش‌بيني فضاها يا امکانات و تجهيزات خاص براي سهولت بهره‌برداري از فضاهاي عمومي است، تصريح کرد: آئين‌نامه‌ها و ضوابط ساختماني موجود، مقررات و استانداردهايي را براي اين منظور در طراحي پيش‌بيني کرده اما مباني استانداردهاي يادشده نيز حداقل به 2 دهه پيش‌ باز مي‌گردد، بنابراين بازنگري و به روز کردن آئين‌‌نامه‌هاي يادشده امري لازم و ضروري به نظر مي‌رسد.

وي با اشاره به فناوري‌هاي نوين در حوزه لوازم و تجهيزات که استفاده معلولان از فضاهاي عمومي را متحول کرده، تصريح کرد:‌ اين در حالي است که همان لوازم و تجهيزات اوليه ويژه معلولان نيز به سختي در بازار ما پيدا مي‌شود.

به گفته اين کارشناس ارشد معماري : به عنوان مثال توالت فرنگي ويژه معلولان با ابعاد و اندازه‌‌هاي استاندارد، تقريبا در بازار داخلي پيدا نمي‌شود و البته توليدکنندگان داخلي نيز اهميتي براي توليد آن قائل نيستند.

يقيني اضافه کرد:‌ از سويي ديگر بالابرهاي ويژه معلولان موجود در بازار غالبا از استانداردهاي ايمني لازم برخوردار نيستند و بالابر مورب نيز وجود ندارد.

وي با بيان اين که امروزه بدون استفاده از اين لوازم و تجهيزات خاص، بحث پيرامون مناسب‌سازي فضاها براي معلولان با روش‌هاي سنتي گذشته، امري بيهوده است، تاکيد کرد: صرفه‌جويي در فضاها (استفاده از بالابر بجاي رمپ، ايمني بيشتر و زيبايي از ويژگي‌هاي استفاده از فناوري‌هاي جديد است که بايد براي کمک به معلولان در دستور کار قرار گيرد.

وي معرفي و تشويق توليد و استفاده از اين فناوري‌ها را در طراحي فضاهاي عمومي براي معماران بسيار مفيد اعلام کرد و خاطرنشان کرد: اين در حالي است که استانداردها و ضوابط و مقررات طراحي موجود ‌بايد بازنگري و حمايت‌هاي لازم توسط شهرداري‌ها و کارفرمايان دولتي و خصوصي براي احقاق حق معلولان در استفاده از فضاهاي عمومي صورت گيرد.

يقيني آموزش طراحي معماري براي معلولان در دانشکده‌هاي معماري را به صورت جدي و به عنوان بخش جدايي‌ناپذير درس‌هاي طراحي معماري توصيه کرد و بيان داشت: صنايع توليدکننده تجهيزات ساختمان نيز بايد در ازاي توليد لوازم و تجهيزات ويژه معلولان مورد حمايت و تشويق قرار گيرند تا امکان تهيه و اجراي آنها در ساختمان فراهم شود./118

انتهای پیام/

کد خبر 138708027